Andrew Gavin Marshall

Home » Greek Language » Greek Translation: “Be the Change: A 12-Point Proposal for the Occupy Movement”

Greek Translation: “Be the Change: A 12-Point Proposal for the Occupy Movement”


The following is Greek a translation of my article, “Be the Change: A 12-Point Proposal for the Occupy Movement.”

Thanks to Agapi and Maria for translating and posting this article.

Γίνε η αλλαγή: Μια πρόταση 12 σημείων για το Κίνημα Καταλήψεων

του AndrewGavinMarshall

Πρόθεση αυτού του κειμένου είναι να προτείνει θέματα προς συζήτηση στο Κίνημα Καταλήψεων, στις πόλεις και στις χώρες που δραστηριοποιείται το κίνημα.

Στόχος της πρότασης είναι να βοηθήσει το κίνημα να διατηρήσει και να δυναμώσει τη βασική της δομή και να εμποδίσει τα στοιχεία εξουσίας που θα επιδιώξουν να σφετεριστούν, να ελέγξουν και να οδηγήσουν το κίνημα σε κατευθύνσεις που είναι «ασφαλείς» για το 1% του κόσμου.

Ακολουθεί μια λίστα με ενδιαφέροντα σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να βοηθήσουμε το κίνημα να παραμείνει ανεξάρτητο, δυνατό και με προοπτική να επιφέρει επαναστατική αλλαγή:

1.     Οικονομική Ανεξαρτησία.

2.     Μη δέχεστε υποστήριξη από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

3.     Μην ευθυγραμμίζεστε με πολιτικά κόμματα.

4.     Υποστηρίξτε την αλληλεγγύη, αλλά προστατευτείτε από σφετερισμούς.

5.     Μην προβάλλετε αιτήματα, προκαλέστε αλλαγή!

6.     Δημιουργήστε συνεργατικές εκπαιδευτικές συλλογικότητες.

7.     Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν είναι φίλοι σας.

8.     Τα κοινωνικά δίκτυα και τα εναλλακτικά μέσα είναι φίλοι σας!

9.   Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα γίνει πολύ χειρότερη, γι’ αυτό προετοιμαστείτε κατάλληλα.

10.   Διδάξτε πρακτικές και εφαρμόσιμες δεξιότητες.

11.  Οργανωθείτε για μια νέα οικονομία.

12.  Αφήστε να αναδυθούν οι ηγέτες οργανικά, με βάση την αρετή και τον σεβασμό.

 Τα 12 σημεία αναλυτικά:

1.     Οικονομική Ανεξαρτησία. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμόμαστε. Για να παραμείνει ένα κίνημα ανεξάρτητο και με λαϊκή βάση, η χρηματοδότησή του πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να προέρχεται από τη βάση. Αρκετοί ιστότοποι του κινήματος έχουν ήδη οργανώσει τρόπους για να δέχονται δωρεές. Τα χρήματα θα πρέπει να προέρχονται από άτομα (όχι οργανισμούς ή άτομα που συνδέονται με οργανισμούς!) και κάθε ομάδα Κατάληψης οφείλει να αναρτά στους ιστότοπους το σύνολο των δωρεών, καθώς και των εξόδων, έτσι ώστε ο λαός να βλέπει πόσα χρήματα υπάρχουν και πού πάνε οι δωρεές του. Αυτό είναι σημαντικό ακριβώς επειδή είναι πιο συμμετοχικό και δημοκρατικό.

2.     Μη δέχεστε υποστήριξη από φιλανθρωπικά ιδρύματα. Τα ιδρύματα και οι φιλάνθρωποι έχουν πολλά χρήματα και αντιπροσωπεύουν το 1% όπως και η GoldmanSachs and JPMorganChase. Τα μεγάλα ιδρύματα (κυρίως Rockefeller, Ford, και Carnegie) ιδρύθηκαν από τραπεζίτες και βιομηχάνους. Τα διοικητικά τους συμβούλια αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο μέρος το 1%. Η στήριξη των κοινωνικών κινημάτων από τα ιδρύματα εγγυάται ότι δεν θα απειληθούν τα συμφέροντα του 1%. Τα ιδρύματα δημιουργήθηκαν αρχικά εν μέσω επαναστατικών αναταραχών στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, με σκοπό να προστατέψουν την κοινωνική ιεραρχία, στην κορυφή της οποίας βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται οι φιλάνθρωποι. Το χρήμα που προέρχεται από τα ιδρύματα μετατρέπουν τα κοινωνικά κινήματα σε ιεραρχικές δομές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, πράγμα που διευκολύνει τον έλεγχο των κινημάτων, μειώνοντας κατά πολύ τη λαϊκή επίβλεψη και συμμετοχή. Τα ιδρύματα υποστηρίζουν συγκεκριμένες ιδεολογίες που προωθούν νομικίστικες τροποποιήσεις του συστήματος, επενδύοντας τα χρήματά τους και οργανώνοντας το κίνημα στη βάση θεμάτων δικής τους επιλογής, φροντίζοντας ώστε τα ριζοσπαστικά και επαναστατικά στοιχεία και ιδέες να περιθωριοποιούνται και εν τέλει να αποκλείονται. Τα ιδρύματα επαγγελματικοποιούν ένα κίνημα και προωθούν ηγέτες εντός του, οι οποίοι επαγγέλλονται νομικίστικες, ρεφορμιστικές αλλαγές. Οι ηγέτες που προωθούνται διοικούν τις οργανώσεις και τις ΜΚΟ του κινήματος, παίρνουν τεράστιους μισθούς, προσκαλούνται για να μιλούν και να συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια, εκπροσωπώντας υποτίθεται τη «φωνή του λαού», αλλά με πολύ αντιδημοκρατικό τρόπο εν τέλει. Ουσιαστικά, τα ιδρύματα φροντίζουν ώστε οι ηγέτες να ενσωματώνονται στο 1% και το στάτους και ο πλούτος τους να εξαρτάται από την υπάρχουσα κοινωνική ιεραρχία. Τα ιδρύματα παίρνουν τα δυνάμει επαναστατικά κινήματα και τα μετατρέπουν σταδιακά σε μηχανές ρεφορμισμού.

3.     Μην ευθυγραμμίζεστε με πολιτικά κόμματα. Τα πολιτικά κόμματα μπορούν να υποστηρίζουν το κίνημα, αλλά το κίνημα δεν πρέπει να υποστηρίζει πολιτικά κόμματα. Τα πολιτικά κόμματα είναι διασπαστικά και θέλουν να διαχωρίζουν τους ανθρώπους. Εάν το κίνημα ελπίζει να εκπροσωπήσει το 99%, τότε πρέπει να είναι το 99%. Τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν τα κινήματα για τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα. Ιστορικά, τα πολιτικά κόμματα συχνά δημιουργούνταν με στόχο να πάρουν από τους δρόμους το επαναστατικό δυναμικό διάφορων κοινωνικών κινημάτων και να το διοχετεύσουν στην εκλογική κάλπη. Τα κόμματα, από την ίδια τη φύση τους, αναγνωρίζουν την εξουσία του κράτους και τις ιεραρχικές δομές της κοινωνίας μας. Αν και μπορεί να θέλουν να κάνουν αλλαγές αισθητικού τύπου στο σύστημα (θεραπεία συμπτωμάτων!), δεν αμφισβητούν το σύστημα, διότι αποτελούν σημαντικό μέρος του. Τα πολιτικά κόμματα απευθύνουν τη ρητορική τους στο 99%, αλλά εκπροσωπούν το 1%. Όπως είπε η EmmaGoldman στις αρχές του 20ου αιώνα, «εάν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα ήταν ήδη παράνομες».

4.     Υποστηρίξτε την αλληλεγγύη, αλλά προστατευτείτε από σφετερισμούς. Δείξτε αλληλεγγύη σε σωματεία, μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες, πολλές και διάφορες οργανώσεις και δράσεις στην πατρίδα σας και σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, να έχετε τον νου σας μήπως και ηγέτες άλλων κινημάτων, οργανισμών, σωματείων και ΜΚΟ αναλάβουν ηγετικές θέσεις μέσα στο κίνημα. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, άλλα κοινωνικά κινήματα χρηματοδοτούνται και κατευθύνονται εν πολλοίς από τη στήριξη ιδρυμάτων (συμπεριλαμβανομένου του περιβαλλοντικού κινήματος και του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, μεταξύ άλλων). Κάτι που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όπου υπάρχουν ΜΚΟ υπάρχουν και ιδρύματα. Όπου υπάρχουν ιδρύματα, υπάρχουν τραπεζίτες. «Όλα όσα κάνει το Ίδρυμα Fordστοχεύουν στο να κάνει τον κόσμο ασφαλή για τον Καπιταλισμό».  Το Ίδρυμα Ford είναι από τους πλέον εξέχοντες πάτρονες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, του κινήματος για το περιβάλλον, του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης και χρηματοδοτεί τις συνόδους του Παγκόσμιου Κοινωνικού Forum, φροντίζοντας ώστε τα κινήματα να καταλήγουν επαγγελματικοποιημένα, οργανωμένα και ρεφορμιστικά, όχι επαναστατικά. Τα σωματεία εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και το κίνημα πρέπει να δείχνει αλληλεγγύη στους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Ωστόσο, ενώ κάποτε τα σωματεία ξεκίνησαν ριζοσπαστικά και επαναστατικά, σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή έχουν επιλέξει να συνεργάζονται με την κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις ΗΠΑ, το AFL-CIO, το μεγαλύτερο σωματείο στην Αμερική, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Κίνημα των Καταλήψεων. Ωστόσο, η ηγεσία του AFL-CIO εκπροσωπείται συχνά σε συναντήσεις της Τριμερούς Επιτροπής (ένα διεθνές thinktank που προωθεί τα συμφέροντα του 1% για κέρδος και εξουσία) και το AFL-CIOσυνεργάζεται ενεργά με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να δείχνετε εμπιστοσύνη στα σωματεία, αλλά μην τους επιτρέπετε να καθοδηγούν το κίνημα. Αντιθέτως, οδηγείστε τα εσείς πίσω στις επαναστατικές τους ρίζες.

5.     Μην προβάλλετε αιτήματα, προκαλέστε αλλαγές! Όταν μια ομάδα προωθεί έναν κατάλογο με συγκεκριμένα αιτήματα, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αναγνωρίζει τη νομιμότητα των εξουσιαστικών δομών της κοινωνίας μας ζητώντας από αυτές να «ικανοποιήσουν» αυτά τα αιτήματα. Επιπλέον, προωθώντας αυτόν τον κατάλογο, όπου τα αιτήματα είναι πολυποίκιλα, από ριζοσπαστικά και επαναστατικά μέχρι ρεφορμιστικά και συντηρητικά, επιτρέπει σε διάφορους θεσμούς να σφετερίζονται το κίνημα παίρνοντας αυτά που θεωρούν ότι είναι «υπεύθυνα» αιτήματα (π.χ. αυτά που προτείνουν νομικίστικους ρεφορμισμούς) και προωθούν αυτά τα συγκεκριμένα θέματα, ελπίζοντας ότι το κίνημα θα προτάξει αυτά τα αιτήματα και έτσι θα βάλει στο περιθώριο και θα αποσύρει τα πιο ριζοσπαστικά και επαναστατικά αιτήματα. Μηνπροβάλλετεαιτήματαστηνπολιτικήμαςελίτ. Αυτοίανήκουνστο 1%. Πάντααντιπροσώπευανκαιεξακολουθούννααντιπροσωπεύουντο 1%. Να έχετε απαιτήσεις από τον εαυτό σας, όχι από τους άλλους. Αντίναπροβάλλετεαιτήματα,προκαλέστεαλλαγές!

6.     Δημιουργήστε συνεργατικές εκπαιδευτικές συλλογικότητες. Ένα πράγμα που το Κίνημα Καταλήψεων μπορεί να ξεκινήσει αμέσως και, από πολλές απόψεις, το έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή, είναι να δημιουργήσει μικρές συνεργατικές εκπαιδευτικές συλλογικότητες και συναντήσεις, όπου τα άτομα μπορούν να αντιπαραθέτουν, να συζητούν και να προωθούν συγκεκριμένα θέματα και ιδέες. Στόχος θα είναι να γίνει ευκολότερη μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου και του συστήματος που ελέγχει το 1% για το δικό του όφελος, έτσι ώστε να καταλάβουμε καλύτερα πώς μπορούμε να το αλλάξουμε. Τα δημόσια σχολεία, τα ιδιωτικά σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια είναι προϊόντα αυτού του συστήματος και σημαντικά για τη διατήρησή του. Αυτές οι εκπαιδευτικές συλλογικότητες, έξω από ιεραρχίες, διαβαθμίσεις και θεσμούς, μπορούν να προωθήσουν νέες ιδέες, νέες συζητήσεις και να βοηθήσουν να χτιστεί η κοινή βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούμε όλοι. Είτε θεωρούμε τους εαυτούς μας «αριστερούς» είτε τους θεωρούμε «δεξιούς», ως άνθρωποι δεν θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε αν δεν προχωρήσουμε μαζί. Η εκπαίδευση έχει βασική σημασία, αλλά μην περιμένετε από τις κυβερνήσεις σας να υποστηρίξουν την εκπαίδευση, οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν μόνο την πολιτική κατήχηση. Δεν θέλουν, ούτε ήθελαν ποτέ, ούτε θα θελήσουν ποτέ έναν πραγματικά μορφωμένο και κριτικά σκεπτόμενο πληθυσμό. Δεν είναι ρεαλιστικό να «απαιτούμε» από την κυβέρνηση να μας μορφώσει καλύτερα. Πρέπει να αρχίσουμε να μορφωνόμαστε μόνοι μας. Οι εκπαιδευτικές συλλογικότητες μπορούν να λειτουργούν και δια ζώσης και διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα, με κάθε συλλογικότητα να έχει πιθανόν τον δικό της ιστότοπο, όπου θα προωθεί βιβλία, θα αναρτά άρθρα, κείμενα, βίντεο, βιντεοσκοπημένες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ή ακόμη θα παράγει τα δικά της εκπαιδευτικά βιβλία ή ντοκιμαντέρ, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνεται βεβαίως με συγκέντρωση χρημάτων μέσω των κοινωνικών δικτύων (να παραμείνει ανεξάρτητο!).

7.      Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν είναι φίλοι σας. Ακόμη κι αν «υποκρίνονται» ότι είναι δίκαια και κρατούν τις ισορροπίες, ιδιοκτησιακά ανήκουν στο 1% και εκπροσωπούν το 1% είτε ελέγχονται από την κυβέρνηση είτε από επιχειρήσεις. Τα κυρίαρχα μέσα αποτελούν το πρίσμα της εξουσίας, μέσω του οποίου η ελίτ μας κάνει να ορίζουμε ο ένας τον άλλο, και άρα χρησιμοποιείται για να διαιρεί, να ελέγχει και να καταπιέζει την ανθρωπότητα. Το κίνημα διαμαρτύρεται συχνά ότι τα Μέσα δεν δίνουν αρκετή προσοχή στο κίνημα ή δεν το βλέπουν από μια δίκαιη προοπτική. Τα Μέσα ποτέ δεν υπήρξαν δίκαια, γιατί να γίνουν τώρα; Για τα Μέσα, για τις αυθεντίες και για τους πολιτικούς εξ ίσου, το κέντρο του ενδιαφέροντος, όσον αφορά το κίνημα, εστιάζεται στο πόσο «ανοργάνωτο» είναι και στο πώς δεν έχει ένα σαφές μήνυμα, δεν έχει σαφή αιτήματα. Τα Μέσα το κάνουν αυτό προκειμένου να ασκήσουν κοινωνική πίεση στο κίνημα, για να οργανωθεί και να προβάλει απαιτήσεις και έτσι να κάνει το κίνημα πιο ευάλωτο στον σφετερισμό και στον έλεγχο. Τα Μέσα δεν συμπαθούν τα λαϊκά κινήματα που αποτελούνται από ένα κράμα ανθρώπων με ένα κράμα προοπτικών, συμφερόντων, ιδεών και θεμάτων, διότι τα Μέσα φτιάχνουν μια εικόνα του κόσμου για δημόσια κατανάλωση, που είναι μαύρη και άσπρη, αριστερή και δεξιά. Τα Μέσα και οι αυθεντίες τους δεν μπορούν να καταλάβουν ένα τέτοιο κίνημα, διότι δεν χωράει μέσα στην κοσμοθεωρία τους, άρα θα επιχειρήσουν να το διαμορφώσουν έτσι ώστε να χωρέσει μέσα στα στενά όρια της κοσμοθεωρίας τους. ΜηνυποκύπτετεστηνκοινωνικήπίεσητωνΜέσων. Να λαμβάνετε υπόψη τα Μέσα, να εμπλέκετε τα Μέσα, να προσπαθείτε να επηρεάσετε τα Μέσα, αλλά μην επιτρέπετε στα Μέσα να επηρεάζουν το κίνημα.

8.     Τα κοινωνικά δίκτυα και τα εναλλακτικά μέσα είναι φίλοι σας! Η επιρροή και ο αντίκτυπος των κοινωνικών μέσων και των εναλλακτικών μέσων επέτρεψαν στο Κίνημα Καταλήψεων να επεκταθεί από μία πόλη σε πάνω από 1000 πόλεις σε όλο τον κόσμο σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες. Το κίνημα θα πρέπει να επιδιώκει εκπροσώπηση στα κοινωνικά μέσα. Ακόμη καλύτερα, κάθε κίνημα κατάληψης θα μπορούσε να δημιουργήσει τους δικούς του ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μεταδίδοντας ή αναμεταδίδοντας ειδήσεις, άρθρα και πληροφορίες, τις οποίες το κίνημα θεωρεί σημαντικές, έτσι ώστε να εμπλέξει το ευρύ κοινό άμεσα και να προσφέρει την πληροφόρηση και τα γεγονότα για να υποστηρίξουν τις δράσεις που συμβαίνουν. Να θυμάστε ότι μπορεί να είμαστε το 99%, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του 99% (μέσα στις Δυτικές κοινωνίες τουλάχιστον) παραμένει εν υπνώσει, ήρεμο και εφησυχασμένο. Αν δημιουργήσουμε τις δικές μας πηγές ειδήσεων και πληροφόρησης, αυτό θα επιτρέψει στο κίνημα να εμπλακεί πιο άμεσα με το ευρύ κοινό και να μην εξαρτάται αναγκαστικά από το πώς τα κυρίαρχα μέσα αναπαριστούν το κίνημα.

9.     Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα γίνει πολύ χειρότερη, γι’ αυτό προετοιμαστείτε κατάλληλα. Αυτό το σημείο μπορεί να φαίνεται άσχετο αλλά είναι απόλυτα σχετικό με το Κίνημα Καταλήψεων. Η υποτιθέμενη «ανάκαμψη» ήταν ένας σωρός ψέματα που μας σέρβιραν τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική μας ελίτ προς όφελος των τραπεζιτών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να συνεχίσουν την ανεμπόδιστη και επιταχυνόμενη λεηλασία και την καπηλεία της εξουσίας. Η οικονομική κρίση, όσο άσχημη κι αν είναι για τις περισσότερες επιχειρήσεις και τις περισσότερες τράπεζες, έχει ωφελήσει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Στην κρίση βρίσκουν την ευκαιρία: να κερδοσκοπούν, να κάνουν συγχωνεύσεις και συνενώσεις, να συγκεντρώνουν, να παγκοσμιοποιούν και να θεσμοθετούν. Η πολιτική μας ελίτ βρίσκει την ευκαιρία να διευρύνει την κρατική εξουσία εις το όνομα της εξεύρεσης «λύσης». Παγκοσμίως, η κοινωνική, πολιτική και οικονομική ελίτ του κόσμου μας,   χρησιμοποιούν την κρίση για να διευρύνουν τον τρόπο που προωθούν και στην πράξη κατασκευάζουν τους μηχανισμούς των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης, οι οποίοι περιλαμβάνουν μια παγκόσμια κεντρική τράπεζα και ένα παγκόσμιο νόμισμα (χωρίς να περιορίζονται σε αυτά). Εάν πιστεύετε πως έχουμε πρόβλημα επειδή δεν ακούγεται η φωνή μας τώρα, απλά περιμένετε μέχρι να γίνει πιο συγκεντρωτική η εξουσία σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, όσο η οικονομική κρίση επιτρέπει στην ελίτ να βρίσκει ευκαιρίες για να υφαρπάζει εξουσίες, άλλο τόσο δίνει και στο κίνημα καταλήψεων την ευκαιρία να φτάσει στο πραγματικό 99%. Όσο επιδεινώνεται η κρίση, τόσο δυσκολότερο θα γίνεται για τον κόσμο να τα βάζει με όσους διαμαρτύρονται και να τους φωνάζει «άντε να βρείτε καμιά δουλειά», γιατί και αυτοί θα χρειάζονται δουλειά. Τα μέλη του κινήματος θα πρέπει να προετοιμαστούν για μαζική αύξηση της ανάγκης για συμπαράσταση, καθοδήγηση, δράση και εκπαίδευση. Ενώ, στην παρούσα φάση, το υπόλοιπο 99% θέλει να ακούσει τα αιτήματά μας, με τον καιρό, θα ζητούν την καθοδήγησή μας. Προετοιμαστείτε κατάλληλα.

10.Διδάξτε πρακτικές και εφαρμόσιμες δεξιότητες. Καθώς η οικονομική κρίση θα εξακολουθήσει να βυθίζεται σε βαθιά ύφεση, θα δημιουργηθεί η ανάγκη στους ανθρώπους να βρουν νέα μέσα επιβίωσης, υγείας και ευημερίας. Ή θα πεθάνουμε κάτω από το βαρύ φορτίο του χρέους ή θα δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Αυτό απαιτεί να τεθούν υπό συζήτηση και να διδαχθούν πρακτικές γνώσεις και εφαρμόσιμες δεξιότητες, ειδικά στην καλλιέργεια τροφής, αλλά και στην κατασκευή ρούχων και σε άλλες τέχνες και μορφές γνώσεις. Οι αγρότες είναι φίλοι σας! Οι ιθαγενείς είναι φίλοι σας! Βρισκόμαστε σε κατεχόμενη γη, που αφαιρέθηκε από τους αυτόχθονες λαούς πριν από 400 χρόνια, αυτοί ξέρουν τη γη καλύτερα από μας και έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτούς.

11.                        Οργανωθείτε για μια νέα οικονομία. Όσο θα επιδεινώνεται η παγκόσμια κρίση, οι κοινότητες θα πρέπει να δυναμώνουν. Τα νομίσματα θα καταβαραθρωθούν, τα κράτη θα πτωχεύσουν, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στα ύψη, το χρέος θα μας κρατά αλυσοδεμένους και οι κυβερνήσεις θα μας καταπιέζουν κάθε φορά που θα προσπαθούμε να πούμε «δεν πάει άλλο». Οι κυβερνήσεις θα κόψουν τις κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα και κάθε άλλη υπηρεσία, ενώ θα αυξήσουν τη φορολογία του λαού (αυτό ονομάζεται «λιτότητα») και αυτό θα γίνει μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι τόκοι των χρεών μας, αυτών που χρωστάμε στις ξένες τράπεζες και στις κεντρικές τράπεζες. Με αυτά τα δεδομένα, θα έχει μεγάλη σημασία να πειραματιστούμε και να επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε νέες κοινοτικές οικονομίες. Μη στηρίζετε τις ελπίδες σας στο 1% για να σας σώσει από την καταπίεση που προέρχεται από το 1%. Οι καταλήψεις μπορούν να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο νόμισμα, με το οποίο οι «καταληψίες» μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους για τρόφιμα, εκπαιδευτικό υλικό, ρούχα κ.λπ. Σε μια οικονομική κρίση, η κυβέρνηση δεν είναι φίλη μας (ποτέ δεν ήταν). Μπορούμε μόνο να είμαστε φίλοι ο ένας του άλλου. Πρέπει να δημιουργήσουμε οικονομίες που βασίζονται σε μας, όχι στο 1%, με όποια μορφή κι αν εμφανίζεται αυτό, δημόσια ή ιδιωτική. Χρειαζόμαστε νέες οικονομίες για έναν νέο κόσμο. Αυτό είναι κάτι που συζητιέται καλύτερα στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, των κοινωνικών μέσων και της εκμάθησης δεξιοτήτων. Αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη σκέψη, αλλά θα χρειαστεί συντομότερα από ό,τι νομίζετε. Οι άνθρωποι χρειάζονται δουλειές, είναι απολύτως απαραίτητες. Αντί να απαιτούμε δουλειές, γιατί να μην τις δημιουργήσουμε; Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με τις συλλογικότητες. Η αυτάρκεια είναι απαραίτητη. Εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε συλλογικά και κοινοτικά νομίσματα, με τα οποία θα μπορούμε να αγοράζουμε και να πουλάμε, αν καταφέρουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε τη δική μας τροφή και άλλα απαραίτητα είδη, ήδη θα βρισκόμαστε στο δρόμο για την αυτάρκεια. Εξακολουθούμε να είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από την παγκόσμια πολιτική οικονομία έτσι όπως είναι σήμερα, και αυτός είναι ο κύριος λόγος γιατί υποφέρουμε εξαιτίας της. Αντί να απαιτούμε από το σύστημα να μας επιτρέψει να υποφέρουμε λιγότερο, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας.

12.                        Αφήστε να αναδυθούν οι ηγέτες οργανικά, με βάση την αρετή και τον σεβασμό. Εν τέλει, τα κοινωνικά κινήματα αναδεικνύουν ηγέτες. Μη βιάζεστε να αποκτήσετε ηγέτες από τώρα. Όταν αναδυθούν ηγέτες, αφήστε τους να αναδυθούν από το ίδιο το κίνημα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να επιτρέψετε σε άλλους να καταλάβουν ηγετικές θέσεις με βάση το στάτους και τις θέσεις που κατέχουν έξω από το κίνημα. Έχουμε την τάση να συσχετίζουμε το στάτους με τον σεβασμό, όμως, αφήστε τους να κερδίσουν τον σεβασμό, όχι με βάση τη θέση τους, αλλά με βάση την αρετή τους ως άτομα. Αυτό θα εμποδίσει τον σφετερισμό και θα δυναμώσει τη λαϊκή βάση του κινήματος. Αν θέλουμε να διατηρήσουν οι ηγέτες ένα λαϊκό κίνημα, ας αναδυθούν από τη λαϊκή βάση του κινήματος. Μην αναζητάτε ηγέτες σε άλλα κινήματα καταλήψεων, να τους βλέπετε σαν αδέρφια και να τους μελετάτε σαν παραδείγματα. Αναζητήστε ηγέτες ανάμεσά σας. Να είστε αλληλέγγυοι με τα κινήματα καταλήψεων και άλλα κοινωνικά και επαναστατικά κινήματα ανά τον κόσμο, αλλά παραμείνετε ανεξάρτητοι.

Αυτά τα 12 σημεία θα βοηθήσουν τα κινήματα καταλήψεων να διατηρήσουν τη λαϊκή τους βάση, να παραμείνουν ριζοσπαστικά και να δυναμώνουν με τον καιρό, με επαναστατική προοπτική.

Εν συντομία, αν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε ελεύθερα. Αν θέλουμε ανεξαρτησία, να δρούμε ανεξάρτητα. Αν θέλουμε να μιλούμε για λογαριασμό του 99%, πρέπει να ετοιμαστούμε να γίνουμε το 99%. Όπως είπε ο MahatmaGandhi, «Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.»

  Αναρτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2011 στο https://andrewgavinmarshall.com/2011/10/16/be-the-change-a-12-point-proposal-for-the-occupy-movement/

Ο AndrewGavinMarshall ζει έξω από το Μόντρεαλ του Καναδά. Είναι ανεξάρτητος ερευνητής και συγγραφέας και διαχειρίζεται το ThePeople’sBookProject. Το ιστολόγιό του είναι www.andrewgavinmarshall.com.


2 Comments

  1. […] “Be the Change: A 12-Point Proposal for the Occupy Movement” […]

  2. […] “Be the Change: A 12-Point Proposal for the Occupy Movement” […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: